7:or Vecka 3-5 Bildmappar med mandalamönster

Välkomna  

Fundera på följande frågor:
Vad är bild?

Hur arbetar vi i en bildsal?

Vad kommer vi att arbeta med denna termin och vad förväntas enligt kunskapskraven i bildämnet?

Skapande arbete:

  • Vad och på vilket sätt arbetar vi?
  • arbetskvalitet, teknik och material

Kommunikation:

  • Varför?
  • Bildspråk, reflektion, analys och utvärdering

Kreativitet:                                                                                     

  • Hur arbetar vi?
  • Fantasi, egna idéer, drivkraft, anpassning och komposition

Vi gör varsin Mandala-inspirerad bildmapp!

maʹndala, maṇḍala(sanskrit, ’cirkel’, ’krets’, ’distrikt’), magiskt diagram, oftast i cirkelform med symbolisk betydelse i hinduisk men framför allt i buddhistisk tan­trism. Mandalan beskådas i samband med meditation; den representerar det universum som individen träder in i och identifierar sig med. Mot centrum går fyra vägar in; även bildfälten däremellan är fyllda av symbolik, till vilken färgerna bidrar. (http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/mandala)

Alla 7:or gör varsin bildmapp genom att använda två A2 papper som limmas eller tejpas längs tre kanter så att det blir en bra förvaringsmapp. Namn, klass och år textas på den ena sidan på bildmappen och en snygg mandala/mönsterdekoration arbetas fram på den andra sidan av bildmappen.

Material: blyerts, förlagor av olika typsnitt, A2-papper, häftapparat, vattenfärg/akvarell, penslar, tuschpennor, färgpennor.

Tekniktips:

  1. Tänk på att först teckna konturer med blyerts till din mandalainspirerade mönsterdekoration innan du målar med vattenfärg – låt det torka!
  2. Välj ett typsnitt och texta ditt namn din klass och år innan du häftar ihop din bildmapp.

Kommande  veckor fortsätter vi att göra klart våra bildmappar och därefter tecknar vi grundformer, valör, ljus och skugga och diskuterar material och teknik som ska få avslutas med varsin teckning i svartvitt/gråskala med ett gemensamt tema om vår värdegrund .

Vi arbetar med grundläggande baskunskaper i bildämnet som t.ex. att teckna stilleben, teckna perspektiv, proportioner och porträtt, vi arbetar med färglära och testar olika material som lera och gips med mera.

Hoppas det blir kreativt och mycket skapande bildarbete för alla!